Lär dig hur du effektivt rengör en bakplåt och tar bort fastbränd fett och fläckar.
Jag vet inte hur det är för dig, men att rengöra bakplåtar är en av de sysslor som min man och jag skjuter upp mer än vi borde. Bakplåtar är stora, otympliga och feta, och kan vara besvärliga att rengöra och torka.
För att göra jobbet lite enklare har vi frågat två experter om deras bästa tips på hur man rengör bakplåtar för att göra processen lite mindre plågsam.
- Jennifer Behar är bagare och grundare samt VD för Jennifer’s Homemade i Miami, Florida.
- Missy Stefanik är senior produktchef på GoodCook Bakeware and Food Storage.
Varför bakplåtar blir så smutsiga
Det finns många anledningar till varför det är viktigt att rengöra dina bakplåtar noggrant. ”Gammal olja kan bli härsken och göra att maten smakar illa, och är i allmänhet dålig för hälsan”, förklarar Jennifer Behar, bagare och grundare samt VD för Jennifer’s Homemade i Miami, Florida. ”Det är viktigt för livsmedelssäkerheten och smaken att börja med en ren yta.”
Ojämn uppvärmning: En annan sak att tänka på när det gäller smutsiga bakplåtar är ojämn uppvärmning. ”Rester av bakverk på plåten kan leda till ojämna ytor, vilket resulterar i heta fläckar och ojämn uppvärmning som kan leda till att maten bränns eller gräddas ojämnt”, förklarar Missy Stefanik, senior produktchef på GoodCook Bakeware and Food Storage.
Typ av plåt: Du måste också tänka på vilken typ av plåt du använder och rengör. Enligt Stefanik är aluminiumplåtar inte diskmaskinssäkra, vilket innebär att de endast kan diskas för hand. Nonstick-bakplåtar erbjuder lite mer flexibilitet och kan diskas i diskmaskin. Diskmedelsmedel kan dock försämra kvaliteten på nonstick-beläggningen, vilket leder till snabbare slitage. Detta innebär att du behöver byta ut plåten tidigare.
Tvättmetod: ”För bästa resultat och längre livslängd på bakplåten är det bäst att diska för hand med varmt tvålvatten och torka med handduk”, säger Stefanik. ”Den goda nyheten är att de flesta nonstick-beläggningar har en utmärkt släppfunktion, vilket gör det enkelt att diska pannan för hand.”
Vad du behöver
- Bakpulver
- Väteperoxid
- Ren handduk eller pappershanddukar
- Liten skål
- Handskar
- Skurborste
- Vit vinäger
- Diskmedel
- Vatten
Hur man rengör bakplåtar
Metod 1: Bakpulver och väteperoxidpasta
- Steg 1: Skölj bakplåten med vatten för att ta bort lösa matrester.
- Steg 2: Torka av bakplåten med en ren handduk eller pappershandduk.
- Steg 3: Blanda ½ kopp bakpulver med 2–3 matskedar väteperoxid i en liten skål. Om pastan inte har samma konsistens som tandkräm, tillsätt mer väteperoxid tills du får rätt konsistens.
- Steg 4: Sprid pastan jämnt över bakplåtens yta. Du kan använda händerna (med handskar) eller en sked för att applicera den.
- Steg 5: Behar rekommenderar att du låter detta verka i minst 15-20 minuter för att mjuka upp matresterna och underlätta skrubbningen.
- Steg 6: Använd en skurborste för att skrubba bakplåten.
- Steg 7: När du har skrubbat hela bakplåten, skölj den under varmt vatten.
- Steg 8: Torka bakplåten med en ren handduk eller pappershandduk.
Metod 2: Bakpulver och vinäger
- Steg 1: Skölj bakplåten med vatten för att ta bort lösa matrester.
- Steg 2: Torka av bakplåten med en ren handduk eller pappershandduk.
- Steg 3: Strö bakpulver över bakplåtens yta.
- Steg 4: Häll eller spraya (med en sprayflaska) vit vinäger över bakpulvret. Bli inte orolig när vinägern reagerar med bakpulvret. Det kommer att skapa en bubblande reaktion som hjälper till att lösa upp smuts från bakplåten.
- Steg 5: Behar rekommenderar att du låter detta verka i minst 15-20 minuter för att mjuka upp smuts och göra skrubbningen lättare.
- Steg 6: Använd en skurborste för att skrubba bakplåten.
- Steg 7: När du har skrubbat hela bakplåten, skölj den under varmt vatten.
- Steg 8: Torka bakplåten med en ren handduk eller pappershandduk.
Metod 3: Bakpulver och diskmedel
- Steg 1: Skölj bakplåten med vatten för att ta bort lösa matrester.
- Steg 2: Torka bakplåten med en ren handduk eller pappershandduk.
- Steg 3: Strö bakpulver över bakplåtens yta.
- Steg 4: Häll en liten mängd diskmedel direkt på de områden som är täckta med bakpulver. Ett annat sätt att göra detta är att blanda diskmedel och bakpulver i en liten skål för att skapa en pasta. Applicera sedan pastan direkt på bakplåten.
- Steg 5: Behar rekommenderar att du låter detta verka i minst 15-20 minuter för att mjuka upp matresterna och göra skrubbningen lättare.
- Steg 6: Använd en skurborste för att skrubba bakplåten.
- Steg 7: När du har skrubbat hela bakplåten, skölj den under varmt vatten.
- Steg 8: Torka bakplåten med en ren handduk eller pappershandduk.
Hur ofta ska man rengöra bakplåtar
Du bör rengöra bakplåten försiktigt med diskmedel varje gång du använder den och sedan göra en grundlig rengöring (med något av stegen ovan) varannan månad för hemmabruk, enligt Behar.
Enligt Stefanik rekommenderas det inte att använda stålull eller slipande rengöringsmedel, eftersom de skadar den nonstick-beläggningen, vilket leder till att man måste byta ut plåten och att bakytan blir ojämn.
”Jag är säker på att ugnsrengöringsmedel kan användas på bakplåtar, men kemikalierna är mycket starka och du använder bakplåten till mat, så jag föredrar en mer naturlig rengöringsmetod”, säger Behar.
Behar rekommenderar att man använder bakplåtspapper på bakplåten när man bakar eller lagar mat på en bakplåt. ”Det skyddar bakplåten och gör det lättare att baka”, säger hon. ”Kakor och andra bakverk lossnar direkt utan att fastna, och som en extra bonus är det oftast väldigt enkelt att städa upp.”